5 cicluri in acupunctura

In conformitate cu principiul celor 5 faze , toate lucrurile ( create) se pot clasa in 5 energii si sau faze dar si se pot clasifica in aceste  5 faze,

Unele ramuri de acupunctura pun accent pe 5 elemente altele pe cele 5 energii ca atribute ale elementelor. In acupunctura chineza o sa vedem ca se vorbeste cu preponderenta de 5 elemente: lemn, foc, apa, pamant… pe cand in acupunctura Japoneza clasica si in cea coreeana clasica se face referire la cele 5 energii ale celor 5 elemente:

Vant, caldura  , umiditate  uscaciune, frig.

faza Lemn ( energia vantului)  este asociata Ficatului si Vezicii biliare

faza Focului ( energia caldurii) este asociata Inimii si Intestinului Subtire

faza pamantului ( energia umiditatii ) este asociata Stomacului si Splinei Pancreas

faza metalului ( energia uscaciunii) este asociata Plamanului si Intestinului Gros

faza apei ( energia frigului) este asociata Vezicii urinare si Rinichilor

arsita ca energie este detalierea si continuarea energiei caldurii. Putine sisteme insa o folosesc chiar daca este de o foarte mare valoare in terapie, practic cat si in diagnostic si in patologii.

Anotimpurile, culorile, gusturile, patologiile sunt corelate cu cele 5 faze.

Practic cele 5 energii sunt prezente universal in orice structura energetica, fizica, in orice organ sau sisteme de organe si dau caracteristici proprii. Atat timp cat ele se afla in limitele normale in cadrul acelui sistem si in echilibru putem defini si numi starea de sanatate de armonie energetica, care inevitabil duce si la starea de sanatatate fizica.

In momentul in care una sau mai multe energii din cele 5 este in deficit sau in exces, deja echilibrul se rupe si apare starea de patologie.

In mod similar  aceste energii sunt prezente si in exterior, purtate de diverse manifestari ale naturii/ fenomene gen frig, ploaie, apa, caldura, anotimpuri.

Atunci cand aceste energii exterioare penetreaza bariera de aparare/energia defensiva a organismului se instaleaza in exces in organism si ataca energiile contrare. Daca stagneaza ( in sistemul  energetic atacat mai mult timp ele ( energiile perverse) patrund si se localizeaza tot mai adanc si apar manifestari patologice tot mai grave si mai complexe.

Trebuie stabilit un diagnostic si intervenit in concordanta cu stadiul in care se afla ele. Dinamica energiilor este complexa esle se afla tot timpul intr-un proces de tranformare.

De exemplu un pacient poate fi „”atacat” prin expunere la frig de energia frigului. In cateva ore aceasta energie se poate schimba si evolua in vant , apoi caldura. pentru a face un tratament corect trebuie determinat stadiul in care se afla patologia lui. A stopa cu ace de acupunctura energia frigului in acest caz nu este benefica, trebuie lucrat pe energia caldurii cu manifestariile care o insotesc, febra…rosu in gat etc.

Va continua..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.