Acupunctura – ca metoda de anestezie

Ace acupunctura

Acupunctura este folosita de milenii ca metoda de terapie generala si de terapie speciala a durerii. Ca efect asupra durerii se incadreaza in domeniul mai larg al metodelor de analgezie prin stimulare periferica, in care sint inglobate o serie de metode terapeutice variate, printre care balneo-fizio-terapia, masajul, metodele revul- sive (sinapisme), ventuze etc.

Eficacitatea acupuncturii in realizarea unui grad varia­bil de analgezie este certa si ii confera la ora actuala un loc important in arsenalul metodelor de combatere a durerii. Capacitatea sa de a produce analgezia i-a condus pe medicii chinezi la elaborarea (incepind cu anul 1958) unor tehnici de analgezie chirurgicala. inceputul a fost facut pe bolnavii care aveau nevoie de schimbarea pan­samentelor in zone dureroase. Stimularea puternica cu ace de acupunctura a unor puncte aflate in relatie cu zona afectata a permis realizarea analgeziei. S-a trecut apoi la interventii chirurgicale propriu-zise si anume la amigdalectomii, dupa ce o obser­vatie intimplatoare demonstrase eficacitatea analgetica pentru zona faringo-amigdaliana prin inteparea cu acul a punctului IG4; s-a trecut apoi la chirurgia tiroidiana, toracica si treptat, la toate domeniile chirurgiei.

Initial, in acest scop, se stimulau cu ace de acupunctura un mare numar de puncte, dar pe masura cistigarii experientei, numarul lor a fost redus la citeva sau chiar la unul singur, in functie de tipul interventiei chirurgicale.

Un element de importanta capitala, adus de tehnica analgeziei prin acupunctura, realizat de scoala de acupunctura chineza, il constituie mentinerea starii de constienta a bolnavului in timpul interventiei chirurgicale, ceea ce se explica prin faptul ca tehnica nu altereaza constienta, ci perturba doar decodificarea semnalului purtator al durerii.

Un alt element important impus de tehnica este obtinerea, prin inteparea punctelor active, a senzatiei specifice de Tchi sau preluarea si mentinerea acesteia prin stimularea acelor, manual sau electric. Senzatia de punct Tchi are un caracter particular si consta in amorteala, greutate, fulgeratura etc. Conform conceptiei clasice a acupuncturii aceasta ar difuza de-a lungul meridianelor si nu al nervilor.

Eficacitatea inteparii unui punct este totusi depen­denta de integritatea cailor de conducere nervoasa la nivelul punctului respectiv. Punctele situate in teritorii dezafercntate senzitiv, prin leziuni ale structurilor nervoase sau prin anestezice, nu produc senzatia de Tchi si nu genereaza analgezie. S-au dovedit a fi mai eficiente punctele situate In apropierea trunchiurilor nervoase.

Analgezia se instaleaza in 10—20’ de la inceperea stimularii. Nu se suprima cenzura constienta este nevoie de colaborarea bolnavului, ceea ce presupune explicarea prealabila a manevrelor tehnice la care va fi supus.

Pentru completarea analgeziei se utilizeaza mici canti­tati de droguri-narcotice, sedative sau infiltratii cu analgetice locale. Rezultatele practice au impus si cautarea unor explicatii teoretice. Cercetarile de pina acum au precizat o parte din mecanismele neurofiziologice care iau parte la realizarea cresterii pragului la durere si a analgeziei. Se poate vedea, dupa Han Jisheng, schema sintetica a centrilor si cailor implicate in transmisia durerii si realizarea analgeziei prin stimulare periferica. In baza datelor experimentale obtinute prin culegerea de potentiale evocate, stimulari specifice ale unor centri sau grupe de neuroni, prin injectari de mediatori (serotonina, morfina, noradrenalina, GABA), de antagonisti competitivi sau anticorpi anti-mediatori, sunt luate in discutie etajele principale ale sistemului nervos — maduva, rnezencefal, diencefal, structurile limbice si cortexul. s-a stabilit ca prezenta etajului rnezencefal ic este absolut necesara pentru instalarea efectului analgetic al stimularii periferice; la nivel medular poarta poate fi inchisa prin stimularea cu ace de acupunctura unor puncte din apropierea zonei dureroase, cu o frecventa in jur de 100 Hz.

Bazati pe datele de ncurofiziologie si pe experienta s-a conchis i

  1.  Stimularea trebuie facuta pe puncte constante pentru zona in care se efectueaza operatia.
  2.  Pentru a obtine un efect spinal si supraspinal este necesar sa se utilizeze doua frecvente diferite, aplicate in puncte situate bilateral; s-au ales frecventele 5 si 120 Hz.
  3.  Zona inciziei trebuie, de asemenea, stimulata prin doua ace, cu frecventa de 120 Hz.
  4. Intensitatea stimularii trebuie sa ajunga la 30— 50 Y, ceea ce nu este posibil de rezolvat decit la un bolnav adormit
  5. Drogurile administrate pentru, inducerea somnului sau a relaxarii nu trebuie sa interfereze prin dozaj sau actiune mecanismul de producere a analgeziei. Cu alte cuvinte, receptia stimulilor aplicati trebuie sa fie complet libera, ceea ce exclude aplicarea unor droguri anestezice puternice sau a unor doze mari de analgetice.

Aceste deziderate au fost concretizate prin doua tipuri de tehnici: Anestezia vigila prin acupunctura si Hipnoanalgezia acupuncturala.

Dr. Dumitru Constantin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.