Acupunctura si microacupunctura – notiuni si explicatii

Acupunctura si microacupunctura

In ultimii ani, cel putin in Romania au aparut doi termeni asociati acupuncturii: micro si (macro)acupunctura.

Multi pacienti se arata nedumeriti cand inteleg ca vor fi tratati prin microacupunctura si pun aceasta intrebare: care este diferenta dintre cele doua forme. Sunt la fel de eficiente?

Acupunctura, sau macroacupunctura este de fapt acupunctura clasica, coreeana, chineza sau japoneza, realizata asupra meridianelor clasice prin intermediul punctelor de acupunctura cunoscute, puncte meridian sau extrameridian. E o terapie care se aplica asupra meridianelor intregului corp, membre, trunchi, torace, scalp etc.

Microacupunctura a coexistat cu acupunctura clasica de la inceput, numai ca sute de ani a fost asimilata cu aceasta. In ultimii 25 de ani , odata cu aparitia unor discipline de studiu moderne cum ar fi fizica si medicina cuantica precum si teoriile fractalilor si a universului holografic sau teoria campului informational (comun), acesta forma de acupunctura s-a individualizat si, in unele sisteme de studiu, chiar a dezvoltat ramuri noi in acupunctura, alaturi de cele clasice. ( aceste ramuri vor fi acoperite in alt articol)

Deci, ce este microacupunctura? Este un sistem de acupunctura bazat in totalitate pe teoria clasica a acupuncturii, dar care foloseste ca puncte/meridiane de interventie zone/meridiane mai mici ca suprafata, considerate ca fiind corespondente ale zonelor si meridianelor din macroacupunctura.In acest sens se foloseste foarte des termenul de proiectie, atat al organului cat si al meridianului.

De ce s-a adoptat o astfel de metoda? Multi autori considera microacupunctura mai flexibila, lipsita de unele riscuri, iar alti autori o considera chiar mult mai eficienta decat macroacupunctura. Personal, chiar in calitate de paracticant de microacupunctura coreeana si acupunctura chineza, sunt rezervat in aceasta directie si atribui ambelor sisteme deficiente si avantaje. Ideal ar fi sa fie cunoscute amandoua si in cazurile sau patologiiile concrete, tehnica sa se adapteze realitatilor.ace acupunctura.jpg

Care pot fi teoriile care pot explica actiunea si eficienta microacupuncturii si a acupuncturii?

Asa cum am enumerat mai sus,teoriile sunt multiple,si pot fi abordate in functie de nivelul de intelegere al medicului:

1) teoria holografica si teoria fractalilor

sistemul uman energetic este un sistem holografic construit pe campuri de forte dezvoltate dupa sistemul fractalilor. Notiunea de fractal este o notiune ( utilizata intens in informatifa) care defineste un sistem dezvoltat pe baza unei anumite formule sau scheme de dezvoltare ce respecta la orice scala formula initiala multiplicata cu un pattern de dezvoltare in spirala.Acest model de dezvoltare este atribuit de catre fizicieni nu doar corpului uman ci intregului univers material si imaterial. Pornind de la acest fapt se demonstreaza matematic ca stuctura/patternul de dezvoltare de la nivel microcelular este continuat si reprodus la o alta scala si la nivel macrocelular si macrofizic. Pe acest principiu, tructura energetica a omului ( meridiane puncte dar si organe), poate fi regasita reproiectata in structuri mai mici gen palme, talpi, ureche, scalp, nas. Iar daca micsoram zona se poate reproiecta la un nivel fizic si mai mic, in ficare deget, apoi in fiecare falanga.( ca sinteza , se poate proiecta si trata intreg organismul in orice falanga a degetelor)Nu este de mirare ca exista sisteme de acupunctura si maestri care proiecteaza intregul sistem energetic clasic ( meridiane chinezesti, ceakre, puncte extrameridian) in palme si urechi si abordeaza cu foarte mare succes patologii extrem de dificile.acupunctura23.gif

Formulele de tratament dezvoltate pe sisteme proiectate in palme si in ureche stau ca marturie eficientei acestor sisteme. De altfel sistemul de terapie auriculara preluat dupa acupunctura chineza clasica si dezvoltat de acupunctura coreeana Sujok priveste fatul proiectat in ureche cu capul in jos ( proiectie Inn, pentru afectiuni cronice, de tip inn) si fatul cu capul in sus ( pentru afectiuni de tip Yang, acute) Intr-un mod simplist, oricare dintre aceste microsisteme si cu punctele de interventie efecrente pot fi considerate ca o telecomanda pentru sistemul energetic uman. De aici se pot opera modificarile dorite la nivel energetic.

2) teoria informationala, in stransa legatura cu teoria holografica si cea a fractalilor

Multi specialisti din domenii de granita considera energia ca avand doua atribute: informatie si cantitate ( in alti termeni calitate si cantitate)

In acest sistem holografic sensul de propagare al informatiei este dublu, atat dinspre micro catre macrosistem cat si invers. Aceasta realitate este dovedita de mecanisme ale patologiilor dar si metode de interventie asupra patologiilor si mecanisme de insanatosire.

Se cunoaste in Su-Jok faptul ca in cateva minute, pana la cateva ore, in proiectia din palme si talpi corespondenta a unei zone afectate de un traumatism sau de alta patologie, apare o formatiune dureroasa de cativa milimetri (ca o sfera de 1-2 mm) localizata mai in profunzime sub tegument sau mai superficial, corespunzator profunzimii leziunii sau afectiunii din corpul fizic (la nivel macro) Reversul acestui fapt este ca prin stimularea timp de cateva minute a acelei zone cu ace de acupunctura, moxa sau palpator, se reduce considerabil durerea si se amelioreaza simptomele acuzate la nivel macrofizic.

Corpul eteric al omului este substratul energetic al corpului fizic, atat functional cat si morfologic. Sunt autori care consideracupunctura2.gifa ca meridianele sunt inglobate in corpul eteric si autori care considera ca meridianele, prin emanatia lor, formeaza acest corp, care se extinde de la 2-3 cm pana la 10 cm in jurul corpului fizic. Orice modificare a corpului eteric se propaga instantaneu la meridianele energetice si orice modificare a meridianelor (cantitate/calitate – informatie) afecteaza corpul eteric. Personal as considera teoria inglobarii meridianelor in corpul eteric. Numerosi clarvazatori vad aceste meridiane ca fiind o ca o retea de energie, unde fiecare meridian are un traseu propriu bine definit, insa corpul eteric din imediata vecinatate a acestui meridian poarta din informatiile (tot mai rarefiate odata cu distanta ) ale meridianului in cauza. In plus zonele de confluenta a doua sau mai multe meridiane poarta informatie comuna pentru toate meridianele aflate in vecinatate.

Un aspect deloc de neglijat este „constiinta” si inteligenta meridianelor. In cercetari specializate s-a constatat ca acestea iti modifica traiectoria pentru scurta perioada de timp atunci cand se intervine asupra lor. (sectiune/traumatism) si apoi revin la traiectoria initiala. Deasemenea s-a constatat ca interventia terapeutului asupra meridianului, la nivel mental, constient ( direct prin gand sau indirect prin ac de acupunctura, ki ul degetului, etc) poate determina modificari clare in circulatia si in traiectoria meridianului. Evident, dupa o perioada, aceste modificari slabesc in intensitate si meridianul revine la pozitia initiala. Toate acestea sustin teoria campului informational eteric purtator de informatie primordiala si corector al meridianelor. In plus savanti rusi au experimentat modificari cromozomiale pornind de la modificari ale campului eteric direct, prin constiinta sau prin acupunctura.

Revenind la actiunea macroacupuncturii, se considera ca medicul acupunctor intervine direct in fluxul meridianului prin punctele de acupunctura. Informatia transmisa de constiinta medicului este deosebit de importanta interactionand direct cu meridianul (indirect prin acele de acupunctura) sau prin intermediul corpului eteric ( sens informatie mentala – camp eteric – meridian) .

In cazul acupuncturii in microsistem, practica arata ca aceasta forma de acupunctura este mai dependenta de constiinta terapeutului si de informatia transmisa de acesta pacientului. Medicul, in cazul acupuncturii lucreaza direct pe puncte reflexe si pe zone holografic corespondente atat energetic cat si fizic cu zonele din acupunctura chineza/clasica , insa propagarea semnalului si intensitatea modificarilor se pare ca sunt mai dependente de focalizarea teraputului si de echilibrul lui energetic si mental. Pe de alta parte lucrul in sisteme holografice ofera posibilitati nebanuite sau o infinita libertate in formulele de tratament. Chiar daca acestea sunt incorsetate in principii foarte matematice, varietatea formuleor si zonelor alese pentru tratament este net superioara tratamentului clasic pentru acupunctura.

De exemplu ca forma de tratament a unei afectiuni, in sistemele moderne de microacupunctura ( informationale) pot aborda cu egal succes formule pe meridiane proiectate pe palma, pe fiecare deget individual, pe ureche, si deasemenea pe alte tipuri de meridiane decat cele clasice, reproiectate tot in microsistemele enumerate. Peractic aceeasi formula de tratament poate fi aplicata in peste 10- 15 sisteme energetice si proiectii simultane. Evident unele sisteme energetice sunt putin mai eficiente sau mai adecvate pentru unele patologii insa toate merg combinate.

va continua.

Technorati : 
Del.icio.us : 
Zooomr : 
Flickr : 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.