Cele 5 faze in acupunctura

Wu xing lun, sau teoria celor 5 faze in acupunctura are o deosebita importanta in aceasta arta asiatica. si in special in textele medicale Chinezesti japoneze si Coreene. In literartura medicala a aparut in Huang Di Nei Jing Su Wen Ling Shu si in Nan Jing, in aproximativ anul 300-100 IHr. Aproape toate textele desriptive despre acupunctura perzinta ca element introductiv teoria ( sau teoriile ) celor 5 faze in acupunctura.Insa doar putine texte reusesc sa le explice in profunzime si cu deplina seriozitate.

Unele scoli de acupunctura nu au vazut in aceste 5 faze decat pure speculatii filozofice, fara o baza fizica sau medicala reala, iar alte scoli s-au intemeiat si exista doar bazandu-se pe aceste teorii.Oricum practica se bazeaza pe rezultate si indiferent ca nu s-a reusit o explicatie stiintifica moderna comprehensiva a lor, rezultatele nu pot fi negate.

Cele 5 faze sunt „lemn, foc, pamant, metal, si apa. acesti termeni sunt iterpretati si vazuti de texte si de autorii din acupunctura in mult efeluri insa fazele celor elemente sau sistelul celor 5 elemente reprezinta pilonul central in medicina corespeondentelor sistematice.

Toate lucrurile si manifestarile din natura pot fi clasate dupa cele 5 elemente. Fiecare dintre anotimpuri, directii, patternurile climatice, organele corpului , zonele reflexogene, pulsurile, gusturile, mirosurile, patologiile din acupunctura, tipuri de intepari ( stimulari sau dispersii)  cu ace de acupunctura. Multe dintre ele au fost predate si constituite cu sute de ani in urma de catre eruditii asiatici. Teoria, foarte vasta nu este specifica , sau particulara doar sistemului medical asiatic ci, mai mult este specifica filisofiei asiatice. de aici a fst preluat si de sistemul medical si aplicata particular pe patologii , tipologii umane . etc.

Asociate celor 5 elemente sunt cele 5 energii: vant caldura , umiditate, uscaciune, frig – si arsita ca energie controloare, superioara celorlalte 5)

Sunt mai multe CICLURI  care pot fi abrdate in acupunctura cand vorbim de cele 5 elemente ( sau cele 5 energii)

1) Ciclul de creatie: Fiecare element( sau energie)  genereaza ( sau se trasnforma in ) ,  un alt element si numai unul :

vantul genereaza sau se transforma in caldura

caldura genereaza umiditate

umiditatea genereaza uscaciune

uscaciunea genereaza frig.

( evident abordam aspectele la nivel energetic)

VA URMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.