Masajul-indicat sau nu pentru gravide

In timpul sarcinii, trupul femeii sufera numeroase schimbari de ordin hormonal care mediaza activitatea metabolica a sistemului. In primele trei luni ale sarcinii, schimbarile sunt minore si greu sesizabile, insa odata ce fatul incepe sa capete contur in panatecele mamei, situatia se schimba.

Apetitul alimentar creste odata cu luarea in greutate, pot aparea insomnii si hiperglicemie, toate acestea vor da peste cap stabilitatea psiho-emotionala a gravidei si integritatea sarcinii.

masaj pentru gravideMasajul adresat viitoarelor mamici trebuie realizat de terapeuti cu experienta, deoarece sunt o multime de factori de care se tine cont in masarea trupului gravid. Se tine cont de perioada de dezvoltare a fatului, mai ales cand acesta incepe sa se fixeze in burta mamei, adica de la a treia luna de evolutie.

Lubrefiantii pielii folositi in realizarea masajului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa nu contina compusi activi cu efect stimulant al circulatie(capsaicina), neutri din punct de vedere al pH-ului sau alte substante cu potential farmacodinamic necunoscut in cazul pacientelor gravide.

Terapeutul va masa trupul gravidei cu blandete, fara a incomoda fizic pozitia fatului.

 

Beneficiile gravidei

  • Schimbarile hormonale ce au loc in timpul sarcinii streseaza trupul gravid, iar in urma masajului prenatal, femeia insarcinata se va bucura de relaxare fizica si psihica.
  • In timpul sarcinii, femeile au deseori insomnii si stari de oboseala ce pot fi combatute cu ajutorul masajului.
  • Odata cu cresterea in greutate a fatului, mamica poate resimti dificultate in miscare si senzatia de “picioare grele”, terapia prin masaj diminua aceste aspecte neplacute ale sarcinii.
  • Prin stimularea mecanica a terminatiilor nervoase si a musculaturii se poate inlatura migrena si senzatia de voma.

Efectuarea masajului in perioada prenatala trebuie sa aiba o frecventa de cel mult doua ori pe saptamana in toata perioada sarcinii. Trebuie avut grija alegerii unui terapeut cu experienta si cu pregatire inalta.

Contraindicatii

Nu se recomanda efectuarea masajului cand pacienta prezinta pierderi insemnate de sange, prezinta urme de inflamatie pe trup, are afectiuni cardiace, diabet sau este hipertensiva. In momentele in care gravida sustine ca are senzatii de voma, masajul trebuie intrerupt imediat pentru a nu-i amplifica starea.

Ranile deschise, eruptiile, vanataile, edemele sau alte semne ale pielii sunt semnale de alarma ca masajul poate dauna daca este efectuat.

In ultima perioada a sarcinii, masajul este contraindicat deoarece receptivitatea trupului gravid la stimularea mecanica a terminatiilor nervoase din tegument si musculatura este marita si poate declansa travaliul prematur, fapt ce pune in pericol viata mamei si a viitorului nascut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.