Moxibustia in acupunctura japoneza ( partea 1)

 

Ca o nota importanta , atunci cand vom vorbi despre moxa TaiJi: cand vom descrie folosirea moxei

 

(cu exceptia folosirii moxei Kyutoshin , aplicata pe manerul acelor de acupunctura ) ne vom referi la o moxa foarte mica, aplicata direct pe piele. In japonia acesta moxa este foarte rafinata, foarte pura, de culoare galbena si poate fi prelucrata sau modelata in foarte mici boabe. Aceasta tehnica este mai folosita decat a compresa praful de moxa ferm intre degete. Oricum moxa in Japonia este de dimensiuni foarte mici si variaza de la dimensiunea unei boabe de mustar pana la cea a unui bob de orez. Da, e adevarat sunt foarte mici.

Oricum, se cunoaste ca acupunctura Japoneza, spre deosebire de acupunctuira chineza se bazeaza pe stimulare mult mai usoara a punctelor de acupunctura si considera ca informatia poate fi trecuta de la terapeut la pacient si poate influenta pacientul fara o stimulare fizica puternica.

Moxa este aprinsa cu un bat de tipul betisoarelor lungi aromate ( din traditia asiatica) si aceasta arde in contact cu pielea. cand o moxa este corect aplicata efectul ( stimularea) ar trebui sa fie

deodata si de scurta durata. Este recomandat sa stingeti imediat moxa cu degetele atunci cand pacientul comunica ca simte caldura moxei pe piele. Deasemenea este recomandat sa lasati pe piele resturile de cenusa ale moxei anterioare., plasand pe punctul terapeutic /de acupunctura, noua moxa peste resturile de cenusa anterioare. Aceasta practica face ca pielea pacientului sa fie mai bine protejata de caldura moxei noi si evident sa fie protejata de o eventuala arsura. Procesul terapeutic va fi mult mai sigur.

In general , ca o practica recomandata, moxa se va arde de 3 ori pe un loc. In cazurile grave insa se poate impune sa fie arsa moxa de 4 pana la 5 ori pe acelasi punct. Prin urmare pacientul va simti si va primi caldura ( la nivel energetic) de 4-5 ori in acelasi punct.

Ocazional, atunci cand pacientul nu simte caldura in prezenta aplicarii moxei pe piele procedura se va mai aplica de cateva ori pana apare senzatia de caldura pe punct. Evident ca aceste puncte au in dezechilibru energiile prigului si cele ale caldurii, cu un exces de frig si de aceea pacientul nu va simti usor energia caldurii si implicit nici caldura fizica a moxei.

Un astfel de exemplu este cand se aplica moxa pe punctul URANITEI ( punct extra meridian pe picior) , mai jos de Stomac 44) in cazuri de probleme digestive acute. in aceste cazuri insa trebuie sa avem grija sa nu ardem de prea multe ori moxe si sa facem cicatrice sau sa ardem pacientul.

In traditia si in acupunctura Japoneza selectia punctelor pentru moxibustie se face dupa prezenta sau absenta durerii la presiunea punctelor vizate.

In china sistemul Ba Gang Bian Zheng ne invata ca nu trebuie sa utilizam moxa in cazurile in care caldura (ca energie / ca manifestare ) este prezenta. In aceasta scoala o corecta diferentiere a sindroamelor de frig de cele de caldura este vitala.In stilul Ba Gang utilizarea moxei este oarecum diferita de utilizarea japoneza a moxei. Durata si intensitatea caldurii aplicate este mult mai mare.

Pe de alta parte moxele mici au un efect comparativ cu aplicarea acelor pe acele puncte de tratament. Si in ciuda prezentei caldurii , ca energie patogena , perversa, aplicarea moxei pe zonele incarcate cu aceasta energie , are totusi foarte bune rezultate. de exemplu in cazul cistitei, aceasta raspunde foarte bine la moxa in zona abdominala pe puncte cum ar fi CV 3 si Ki 12 si pe puncte de pe zona spatelui , cum ar fi Vu23, Vu 32, Vu 33.

Insa in sistemul chinezesc Ba Gang bian zheng cistita este interpretata ca fiind un sindrom de caldura uscaciune si moxa este deseori contraindicata.

Avand aceste date , putem imbina tehnicile dand ca o regula ca in aceste patologii de caldura este contraindicat sa folosim moxe mari si sa incalzim zone mari.

Probabil aceasta contraindicatie din sistemul de medicina chinez deriva din faptul ca moxa a fost asociata cu energia caldurii si evident ca la o patologie de caldura va fi interzisa, la fel cum si utilizarea plantelor sau ierburilor ( calde) de energia caldurii este contraindicata in aceste sindroame.

 

Va urma..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.