Ce este terapia cu ventuze?
Terapia cu ventuze a fost prima data discutata in cartile medicale vechi in lumea occidentala unde a fost descrisa ca o practica folosita de catre egipteni. Au mai fost si evidente ca Hipocrate a folosit terapia cu ventuze pentru unele boli interne. Ventuzele cu foc au fost practicate prin Europa, Asia si Africa. Terapia cu ventuze este o alternativa a medicinii si este cunoscuta mai bine, ca o terapie medicala traditionala Chineza, ca acupunctura. In ziua de astazi printre cele mai folosite ventuze sunt ventuze silicon.
Tehnica de a pune ventuze a fost folosita cu ajutorul unor coarne de animale, aceasta fiind o metoda de a trata arsurile, mscatura de sarpe si leziuni ale pielii. Despre terapia cu ventuze se spunea ca scoate toxinele din corp. Ventuzele cu cornuri de animale a evoluat odata cu trecerea anilor la ventuze din bambus, apoi urmand ventuzele din sticla.
Desi, se folosesc ventuzele de sticla, in ziua de astazi sunt mult mai folosite ventuzele din plastic dur ce au in varf o subpapa prin care se elimina aerul. Ventuzele, de asemenea,pot fi facute din ceramica si material de silicon care pot rezista fiind expuse la o temperatura ridicata in timpul unui proces calduros.
Mai multe culturi practica terapia cu ventuze ca o metoda ce trateaza mai multe afectiuni diferite. Chinezii au fost raportati ca folosesc ventuze in timpul procedurilor chirurgicale ca o metoda de a deturna fluxul sanguin de la locul chirurgical. Doctorii Americani si Europeni au folosit tehnica de a pune ventuze pentru a trata boli mai frecvente, cum ar fi infectiile comune la frig si in piept, plus congestionarea.
Terapia cu ventuze este, de asemenea, cunoscuta ca fiind terapia Hijama in unele traditii medicale arabice, acesta este o alternativa fascinanta de medicamente care a fost mentionata in conturile istorice datand de la 5000 de ani in urma. Terapia chineza cu ventuze silicon este adesea folosita impreuna cu forme mai cunoscute de tratamente traditionale chinezesti si metode precum acupunctura si presopunctura.
Ideea de baza care se afla in spatele terapiei cu ventuze este de a plasa ventuze de sticla sau ventuze silicon pe pielea pacientului pentru a crea un vid, astfel incat sangele este atras pe suprafata pielii in anumite parti ale corpului care au nevoie de vindecare. Chinezii practicieni traditionali discuta diferite zone, sau meridiane, ale corpului care sunt folosite pentru a transfera energia. Ei cred ca fiecare organism are douasprezece meridiane diferite si tratamentul poate fi aplicat fiecarui meridian pentru o multitudine de motive.
Medicina alternativa este definita ca orice forma de tratament medical care este folosita in locul terapiilor traditionale sau al medicinii si practicilor stiintifice traditionale si moderne. Medicina alternativa pretinde ca ofera efecte de vindecare, ca alte forme de terapie medicamentoasa nu s-au dovedit a functiona. Medicina alternativa este in crestere rapida in popularitate ca o modalitate de a promova aceleasi proprietati de vindecare care pot fi gasite in medicina traditionala, dar fara riscul acelorasi efecte secundare.
Tipurile de terapii cu ventuze silicon si plastic dur
1.Terapia cu ventuze uscata
In timpul unei sesiuni de terapie cu ventuze uscata, paharul sau vasul de sticla este aprins cu ajutorul unei substante inflamabile, cum ar fi alcoolul sau ierburile. Focul incepe sa iasa, iar medicul alternativ plaseaza paharul de terapie din sticla pe suprafata pielii pacientului. Pe masura ce vasul de terapie se raceste, creeaza un vid sau o aspiratie. Pielea se va ridica in paharul de sticla si va incepe sa se inroseasca. In mod normal, aceste pahare de sticla sau silicon sunt fixate pe loc timp de pana la trei minute. Dar unele tratamente necesita perioade mai lungi si pot dura si pana la douazeci de minute.
Terapia cu ventuze uscata produce o cantitate mica de presiune. Cupele sunt mai potrivite pentru a fi utilizate pe tesuturile mai moi, astfel incat se permite o etansare sigura si stransa impotriva pielii. Pielea poate fi de asemenea lubrifiata, astfel incat paharele sa poata fi deplasate de la o zona mai mica la o zona mai mare.
2. Terapia cu ventuze umeda
Terapia cu ventuze umeda produce o aspiratie mai usoara sau un vid si poate fi de asemenea mentinuta pe o perioada de pana la trei minute, la fel ca in cazul terapiei cu ventuze uscata. Cu toate acestea, in timpul unei terapii cu ventuze umeda, terapeutul va face mici taieturi pe pielea pacientului, de obicei acesta folosind un bisturiu sterilizat unde apoi va urma o a doua sesiune de terapie cu ventuze pentru a scoate o parte din sange. Poate dura pana la zece zile pentru ca pielea pacientului sa revina la normal dupa o sedinta de terapie cu ventuza umeda.
Este foarte important ca pielea sa fie curata inainte si dupa o sedinta de terapie cu ventuze umeda, astfel incat orice risc de infectie sa fie eliminat.
In cultura araba, terapia cu ventuze umeda este, de asemenea, cunoscuta sub numele de Hijama sau sub numele de sangerare medicamentoasa. Terapia cu ventuze umeda este cunoscuta in majoritatea zonelor musulmane din lume si a fost raportata ca fiind folosita de catre profetul islamic, Muhammed.
In cultura chineza, metodele de terapie cu ventuze sunt utilizate pentru a ajuta la imbunatatirea afectiunilor respiratorii, cum ar fi pneumonia si bronsita, impreuna cu raceala comuna si alte infectii toracice.
Terapia cu ventuze umeda este o forma de sange si este utilizata pentru a elimina sangele stagnant, expulza caldura si pentru a oferi o usurare durerii. Este obligatoriu ca mediul in care se efectueaza terapia cu ventuze umeda sa fie curata si sterilizata pentru a preveni o infectie la locul in care se face tratamentul.
3.Masajul cu ventuze silicon
In timpul masajului cu ventuze silicon, practicianul de medicina alternativa poate deplasa cupele si le poate aluneca pe piele, acesta fiind recunoscuta ca o forma de terapie de masaj. Masajul cu ventuze a fost, de asemenea, utilizat pentru scaderea in greutate si reducerea celulitei. Masajul cu ventuze silicon sunt folosite in special pentru aceasta forma de terapie deoarece aceste ventuze sunt mai moi si mai flexibile, ceea ce face o munca mult mai usoara pentru practician.
In terapia de masaj cu ventuze, muschii au tendinta de aplicare a presiunii. Presiunea negativa este mai buna pentru a ajuta la gestionarea durerii decat la compresia tesutului. Prim metoda terapiei cu ventuze, pielea, tesutul si muschii sunt trasi in sus pentru a spori circulatia si a gestiona durerea.
In timpul masajului cu ventuze este, de asemenea, necesar un ulei sau o crema de corp care permite ventuzei sa se miste usor pe pielea pacientului. Masajul cu ventuze silicon este considerat o forma de tratament alternativa din punct de vedere medical ce ajuta la gestionarea durerii si induce o senzatie de relaxare si de eliminare a stresului pentru a usura tensiunea.
Beneficiile terapiei cu ventuze
Desi medicina moderna este inca indoielnica cu privire la beneficiile complete ale terapiei cu ventuze, oamenii de stiinta sunt din ce in ce mai constienti de faptul ca, in mainile expertilor practicieni, ar putea ajuta multi pacienti care sufera de o serie de afectiuni.
Terapia cu ventuze ofera multe avantaje incluzand ajutand la promovarea fluxului sanguin si creste circulatia sangelui catre muschi si tesut, furnizeaza oxigen celulelor, slabeste nodurile si poate elibera si scurge excesele de fluide si toxine.
Terapia cu ventuze se bazeaza pe convingerea ca utilizarea aspiratiei sau a vacuumului pe anumite puncte de pe corpul unui pacient poate ajuta la eliminarea obstructiilor in caile energetice naturale din interiorul corpului si, astfel, vindeca bolile.
Variantele diferitelor metode de terapie, cum ar fi terapia cu ventuze umeda, in care pielea este intepata pentru a elimina mici cantitati de sange toxic si alte substante nocive care poate preveni si trata bolile. Atunci cand terapia cu ventuze este combinata cu acupunctura, acele sunt introduse mai intai in pielea unde se va aplica ventuza si este cel mai adesea urmat de terapia cu masaj.
In zilele de astazi, exista o gama variata de materiale ce pot fi folosite pentru a realiza ventuzele pe care terapeutii le folosesc pentru a crea aspiratie.
Vindecatorii antici foloseau materialele ce care le gaseau la indemana, ca, coarnele de animal si oase, scoici, ceramica si bambusul, pe cand astazi, in schimb, se folosesc ventuze medicale standard, asa numitele ventuze silicon, ventuze de cauciuc si ventuze din sticla. Acestea din urma sunt cele mai utile deoarece permit terapeutului vederea efectelor pe piele in timp ce realizeaza procesul.
Ventuzele, astazi sunt realizate in conditii sterile medicale, acestea fiind destul de sigure. Cei mai multi pacienti nu experimenteaza nici un fel de disconfort, dar terapeutii pot efectua anestezii locale la solicitarea pacientului. Echipamentul folosit este sterilizat 100% sun presiune mare si temperatura.
Mai tarziu, vindecatorul ar putea realiza masaje de hidratare pe locul unde s-a aplicat ventuza pentru a reduce posibile vanatai. In cazul in care se foloseste terapia cu ventuze umeda, terapeutul acopera zona cu medicamente antiseptice si bandajeaza corespunzator pentru a asigura o vindecare rapida. Aceste precautii reduc foarte mult sansele de infectii.
Prin masuri de precautie suplimentare, practicianul, de asemenea, alege sa nu practice terapia de vindecare pe pacientele care sunt insarcinate sau sunt la menstruatie, pacientilor care au tendinta de a prezenta sangerari mari sau pacientii ce au varice.
In ziua de astazi sunt multe forme de terapii alternative dar terapia cu ventuze este folosita cel mai adesea si este acceptata ca o metoda de terapie in randul multor sportivi din lume, inclunzand echipele gimnaste si atletii olimpici. Terapia cu ventuze a fost gasita ca tratand durerile asociate cu tesutul cicatrizat profund si tesutul conjunctiv in muschi la fel ca nodurile musculare si umflaturile.
In timp ce terapia cu ventuze silicon si plastic dur a castigat notorietate printre sportivii celebri, cum ar fi olimpicii sau atletii in Arena Nationala de Fotbal, criticii au spus ca aceasta metoda de tratament nu are loc in lumea medicinii moderne deoarece aici sunt doar riscuri fara castiguri benefice.
Nu exista dovezi care sa sugereze ca terapia cu ventuze este dezavantajoasa sau avantajoasa pentru o persoana. Unii cred ca terapia cu ventuze functioneaza ca un placebo si doar stimuleaza sentimentul de bunastare si vindecare, mai degraba, decat a ajuta la rezolvarea problemelor sau reducerea cantitatii de durere pe care o traieste. In prezent, exista multe cercetari in ceea ce priveste terapia cu ventuze si riscurile si beneficiile pentru sanatatea si vindecarea unui individ.
Terapia cu ventuze silicon pentru detoxifierea corpului
Detoxifierea este un proces ce elimina substantele toxice din organism. Terapia cu ventuze este o metoda ce a fost folosita de secole, din acest motiv. Terapia cu ventuze combina valoarea de a construi energiile corpului cu eliminarea toxinelor din organism.
Energia curge prin cele douasprezece meridiane, unde sangele curge in capilarele de sub piele. Metoda terapiei cu ventuze functioneaza la eliminarea toxinelor de pe suprafata pielii si din corp. Odata ce toxinele au ajuns la suprafata pielii se crede ca procesul de vindecare poate incepe.
Terapia cu ventuze este o metoda de tratament non-invaziva care adauga in corpul persoanei detoxifierea si imbunatateste energia lor globala. De asemenea, se mai spune ca ajuta la o circulatie sanguina mai buna.
Terapia cu ventuze este, de asemenea, folosita pentru a trata multe alte conditii, inclunzand tulburarea sangelui, cum ar fi, anemia si hemofilia, bolile reumatice ca artrita, fertilitatea si alte probleme de natura ginecologica, eczemele, acneea, presiunea arteriala, migrenele, anxietatea, depresia, alergiile, astmul si varicele.
Efectele terapiei cu ventuze
Dupa folosirea metodei de tratament cu ventuze, este comun sa gasim mici vanatai sau roseata ce raman pe suprafata tratata a pielii de pe corp, cel mai comun fiind spatele. Acest lucru este datorat faptului ca sangele este impins la suprafata pielii.
Se crede ca daca este prezenta o cantitate mare de toxine pe corpul unei persoane, atunci roseata va fi mai profunda si mult mai vizibila. Cu toate acestea, persoanele ce au o cantitate mai mica de toxine in corp vor avea o experienta cu mai putine efecte vizibile pe piele folosind metoda terapiei cu ventuze silicon.
Alte reactii adverse ale metodei terapeutice cu ventuze include dureri usoare, arsuri, vanatai si infectii ale pielii. Inainte de inceperea tratamentului ce include ventuzele, este foarte recomandat ca un pacient sa vorbeasca cu un medic sau un practician al medicinii chineze despre beneficiile si riscurile efectelor secundare.
Terapia cu ventuze este o procedura sigura atat timp cat este practicata de un terapist profesionist, care a studiat despre aceasta practica.
Ce trebuie sa luati in considerare inainte de a incepe terapia cu ventuze
Inainte de a incepe terapia cu ventuze trebuie luate in considerare cateva aspecte. In timp ce terapia practicata de un terapist profesionist cu o licenta in acupunctura este sigura, pacientul tot trebuie sa se educe singur in legatura cu riscurile asociate terapiei cu ventuze. De asemenea, este recomandat ca pacientul sa se familiarizeze cu intregul proces, de la inceput pana la sfarsit.
Inainte de orice tratament cu ventuze, pacientul va discuta cu terapistul orice preocupare pe care acesta il are si de ce primeste terapia cu ventuze silicon sau plastic dur. Terapeutii vor intreba despre orice fel de durere pe care o are pacientul si unde este aceasta localizata, pentru a putea sti unde este locul cel mai benefic de a aplica ventuza pentru a ajuta la reducerea durerii pe care acestia o simt.
Spatele este cea mai comuna suprafata pentru folosirea tratamentului cu ventuze, deoarece, spatele are cinci linii meridiane care asigura o aplicare buna pentru ventuze.
Depinzand de conditiile si de motivele pentru care pacientul primeste terapia cu ventuze, practicantul medicinii alternative va determina numarul ventuzelor ce le pot folosi si cat timp va sta asezata pe piele fiecare ventuza. Timpul fiecarei ventuze poate varia intre cinci si zece minute depinzand de cat de afectata este suprafata in care este aplicata ventuza.
In timp ce terapia cu ventuze poate produce unele vanatai si umflaturi pe suprafata pielii, aceasta este relativ dureroasa. Semnele ramase dupa o sedinta cu ventuze pot dura de la cateva zile pana la cateva saptamani. Vanataile nu sunt cauzate de nici o forma de trauma bruta, Prin urmare, ele nu ar trebui sa doara.
Atunci cand ventuzele sunt aplicate pe piele, pacientul poate simti o forta stransa sau trasa, pentru ca, pielea este trasa in interiorul ventuzei. Daca aceasta senzatie de tragere cauzeaza durere, atunci este recomandat ca pacientul sa ii comunice terapeutului cat mai rapid pentru ca sa modifice forta de tragere pana la un nivel sporit de confort si pentru a determina relaxarea in timpul sesiunii.
Terapia cu ventuze silicon este ideala pentru cei ce doresc sa imbunatateasca fluxul de energie, sa incurajeze detoxifierea organismului, sa usureze durerea, muschii tensionati sau sa se relaxeze. Cu toate acestea, daca potentialul pacient este predispus la sangerare usoara sau o pacienta este insarcinata, atunci nu este recomandata ca o forma alternativa de tratament. Alte afectiuni care trebuiesc discutate inainte de aplicarea metodei de terapie cu ventuze sunt:
- Orice persoana ce se confrunta cu spasme musculare sau prezinta fracturi osoase;
- Daca se suspecteaza ca pacientul are o ulceratie sau o tromboza venoasa profunda;
- Daca pacientul are un puls usor simtit de practicant;
- Si daca pacientul se confrunta sau poate fi suspect ca are orice forma de cancer, cu ar fi cancerul metastatic, care s-a raspandit dintr-o parte a corpului intr-o alta;
Terapia cu ventuze a devenit o forma de terapie din ce in ce mai cunoscuta si utilizata de catre majoritatea oamenilor. Oamenii spun ca sunt imbunatatiri dupa ce merg la cateva sedinte de terapie cu ventuze.Masajul cu ventuze de silicon fiind la mare cautare pentru o relaxare optima a corpului si detensionare a muschilor.