
Detoxifiere si ceai verde
Am auzit cu totii despre efectele miraculoase ale ceaiului verde asupra organismului. In ultima vreme, numeroase studii medicale s-au referit tocmai la acest lucru, iar rezultatele au aratat ca aceata licoare poate constitui intr-adevar un adevarat izvor de sanatate pentru om. Acest fapt doar i-a sporit popularitatea pe deplin meritata, facandu-l un rival al ceaiului negru ce, in lumea occidentala, a fost intotdeauna ceaiul asiatic cu cel mai important rol.
Despre ceaiul verde
Nu suntem primii care au recunoscut adevaratul potential al ceaiului verde. Chinezii, inca din urma cu 4 mii de ani, au inceput sa produca acest ceai, gasind in el o serie de beneficii de-a dreptul uimitoare. El a fost mai intai folosit ca medicament, ce trata o serie de afectiuni (pentru problemele digestive, regularea cantitatii de zahar in sange, pentru a opri sangerarile ranilor deschise si a grabi vindecarea lor s.a.) si abia dupa inca un mileniu devenise consumat in calitate de licoare.
Aceasta populatie a facut la randul ei studii cu privire la ceaiul verde si proprietatile sale, scriind si lucrari in acest sens : un exemplu este celebra carte Cha Jing, a lui Lu Yu, scrisa intre 600 si 900 d.h., care continea recomandari cu privire la modalitatile si locurile ideale in care cineva putea sa consume acest ceai, fiind si cel mai vechi document ce trateaza aceste chestiuni ; de asemenea, asa numita Kissa Yojoki (sau Carte a Ceaiului, scrisa in 1191, de catre preotul Zen, Eisai) descrie efectele benefice pe care ceaiul verde le poate avea asupra celor cinci organe vitale ale omului (asupra inimei, cu precumpanire), ea discutand, in acelasi timp, despre modalitatile de cultivare a plantelor de ceai si aspectul acestora, precum si recomandari cu privire la metode de consum si dozaje pentru fiecare afectiune in parte.
Ceaiul verde provine din planta cunoscuta azi sub numele de Carmellia Sinensis (aceeasi planta care este responsabila si pentru ceaiul negru, dar si ceaiul alb si oolong).
Cercetatorii moderni au aratat ca ceaiul verde joaca intr-adevar un rol in scaderea riscului aparitiei unor boli de inima si a unor forme de cancer, pentru cei ce il consuma in mod regulat .
Asadar, de ce sa folosim ceaiul verde pentru detoxifiere?
Cu totii avem de suferit de pe urma toxinelor ce ne invadeaza corpurile si produc nenumarate pagube (resimtite fie imediat sau doar cu timpul). Din pacate putini dintre noi fac ceva in acest sens. Detoxifierea si-a creat cu timpul o imagine nu tocmai veridica in mentalitatea noastra : majoritatea nu se complica cu dietele de detoxifiere, crezand fie ca acestea ocupa prea mult timp, invadand timpul liber (ce poate fi eventual folosit in alte scopuri recreative), fie ca ele necesita o sume de bani pe care nu putem sau nu suntem dispusi sa le platim.
Iata, insa, ca lucrurile nu stau chiar asa. Ceva mai jos aveti cateva informatii despre nebanuitele contributii pe care simplul consum al ceaiului verde le poate avea in aceasta privinta.
In primul rand trebuie notat ca ceaiul verde s-a dovedit eficient pentru cei ce au dorit sa dea jos kilogramele in plus. Efectele in acest sens nu sunt neaparat unele imediate, insa ceaiul verde contine polifenoli care, impreuna cu continutul important de cofeina, actioneaza in asa fel incat sa stimuleze metabolismul corpului, dizolvand in acelasi timp grasimile si oprind absorbtia de alti acizi grasi in organism, si combatand colesterolul rau. Acesta reduce cantitatea de zahar din sange care, si el, poate aduce daune serioase sanatatii si poate impiedic pierderea in greutate, fiind adesea o cale sigura catre aparitia diabetului. Cofeina din ceaiul negru are grija, de asemenea, de a suprima pofta de mancare, dand senzatia de satietate.
Ceaiul verde regleaza tranzitul intestinal, curatand colonul asa ca nu va speriati daca vizitele la baie vor fi ceva mai frecvente decat in mod obisnuit : este un lucru bun!
Apoi, ceaiul verde este un puternic stimulent. El actioneaza la nivel neuro-cerebral (sporind capacitatea de concentrare) dar, datorita capacitatii sale de a preveni oboseala, este recomandat si iubitorilor de activitati fizice.
Contine teanina, care relaxeaza si produce buna dispozitie, fara a permite interventia somnolentei.
Reduce excesul de fluid din corp! Ceea ce este esential pentru cine este extrem de grijuliu in ceea ce priveste silueta. Iar, consumat in mod regulat, el va preveni alte retineri de fluid.
Pe langa toate acestea, el preintampina pierderea vederii, asigura igiena orala (prevenind aparitia cariilor si respiratia neplacuta) si contribuie la deblocarea rinichilor.
Pentru ca detoxifierea cu ceai verde sa dea rezultate cat mai bune e nevoie de cateva sacrificii si in ceea ce priveste alimentatia, desigur. O dieta recomandabila e una care sa aiba in vedere consumul a trei cani de astfel de ceai pe zi (care se vor bea in prima jumatate a zilei), fiind insotita de consumul exclusiv de legume crude si proaspete. Fie ca ele se consuma in salate ori ca atare, la acestea nu trebuie adaugate alte elemente precum sarea, condimente uscate sau uleiul. Aceasta cura se tine trei zile consecutive pe saptamana, vreme de doua saptamani.
Surse:
http://en.wikipedia.org/wiki/Green_tea
http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/how-detox-your-body-with-tea.html
http://bembu.com/benefits-of-green-tea