Unguente pentru masaj si kinetoterapie

UTILIZAREA PRODUSELOR FARMACEUTICE IN MASAJ si in KINETOTERAPIE

In tratamentul afectiunilor aparatului locomo­tor in masaj si kinetoterapie se utilizeaza din ce in ce mai mult diferite unguente, geluri, creme etc. Unele unguente se utilizeaza in masaj, altele – sub forma de comprese. Vom trece in revista cele mai ras­pandite produse utilizate in afectiunile apara­tului locotomor . Facem precizarea ca, in cazul edemelor si inflamatiilor pronuntate, nu vor fi utilizate medicamentele revulsive ci pro­dusele antiinflamatoare. Daca bolnavul acuza dureri mari fara a avea edeme, i se vor prescrie

UNGUENTE REVULSIVE

In traumatisme (in special recente) se vor utiliza gelurile, intrucat acestea au efect anestezic si revolutiv. Nu se recoman­da aplicarea unguentelor (indeosebi a celor revulsive) pe leziuni ale pielii. Recomandam pastrarea in mica farmacie a casei a cel putin doua unguente: un unguent cu proprietati re­vulsive si altul cu proprietati antiinflamatoare si rezolutive.

Medicamentele enumerate in acest capitol sunt produse ale indus­triei farmaceutice din Rusia; denumirile lor au fost transliterate sau traduse in limba romana (n.t.)

In ceea ce priveste intoleranta individuala a unui anumit preparat, legata de o alergie la un component al acestuia, solutia este inlo­cuirea unguentului respectiv cu altul. in acest scop am alcatuit o lista a unguentelor si a com­ponentelor acestora.

Mijloace antiinflamatoare

Unguent cu butadiena – preparat sinte­tic, cu proprietati antiinflamatoare; este utili­zat in tratamentul artritei reumatoide si altor tipuri de artrita, tromboflebita etc.

Indometacin (sinonim: metindol) este un preparat sintetic. Forma de prezentare: tuburi cu 40 grame de unguent 10%. Indometacinul are efect antiinflamator si analgezic. Este un remediu antireumatic activ. Se utilizeaza in toate stadiile reumatismului, in artrita, bursi- ta, tromboflebita. Se aplica o cantitate mica de unguent pe zonele bolnave ale corpului, de doua ori pe zi.

Salicilat de metil – are efect antiinflama­tor si analgezic. Se utilizeaza in stare pura sau in amestec cu uleiuri si cloroform. Indicatiile sunt aceleasi ca si pentru preparatul prece­dent.

Naftalgin – emulsie analgezica avand in compozitia sa salicilat de metil, analgin, emul- gator, un amestec de acizi grasi extrasi din grasime de casalot si apa distilata.Unguent complex cu mentol – contine mentol, salicilat de metil, apa distilata, ceara galbena, lanolina anhidra.

Unguent cu heparina – are efect antiin- flamator, Vasodilatator, rezolutiv.

Reparil gel – contine extracte de castan salbatic, heparina, salicilat de dietilamina. Ge­lul este usor absorbit de piele si are un efect racoritor, anestezic. Vindeca edemul, senzatia de greutate, are proprietati antiinflamatoare si regenerative. Este indicat in limfostaza, ede­me, procese inflamatorii de etiologie diversa.

Nicoven – contine heparinoid, benzilni- cotina si alte substante active. Se utilizeaza in hematoame, contuzii, intinderi etc.

Venoruton gel – contine principii active de origine vegetala si alcool. Are efect anal­gezic, racoritor, inlatura incordarea musculara. Se utilizeaza in traumatisme recente, contuzii, edeme, tromboflebita etc. Gelul se aplica pe suprafata efectata, dupa care se aplica un pan­sament. Aceasta operatie se repeta de cateva ori pe zi.

Troxevazin gel – are efect antiinflamator si anestezic. Grabeste resorbtia edemului. Se utilizeaza in dureri si edeme posttraumatice precum si in insuficienta venoasa.

  Panaev . M.S

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.