Cultura ceaiului

Cultivarea si procesarea ceaiului

Desi multe secole la rand cultivarea si recoltarea ceaiului se facea manual, in zilele noastre mai toate mosiile pe care se mai cultiva Camellia sinensis au trecut la procese mecanizate, lucru care nu este apreciat de marii consumatori ai ceaiului, acestia ramanand fideli modului traditional de obtinere a frunzelor de ceai.

Ceaiul a devenit bautura nationala de necontestat in China, la inceput fiind ceaiul verde ca apoi sa apara celelalte 3 tipuri principale ce ceai: alb, oolong si ceai negru, si binenteles nenumaratele combinatii care au aparut.

Camellia sinensis este o planta careia ii place climatul cald si umed  si care se cultiva in randuri mici si pe intinderi foarte mari. Cunoscatorii spun ca recoltarea frunzelor de ceai reprezinta „doua frunze si un boboc” ce sunt smulse la fiecare crestere.

In China uscarea frunzelor se face in mod natural, acestea sunt lasate la uscat, fara a se interveni cu nici un procedeu suplimentar de uscare, pana se evapora toata umezeala naturala a frunzei. Apoi sunt rulate manual pe mese din rachita de bambus, procedeu care ajuta la eliminarea umezelii ramase cumva in frunza. Urmeaza un procedeu de laminare a frunzelor la cald si de o uscare la cald prin miscari constante timp de aproximativ o ora. La final frunzele de ceai sunt separate si clasificate.

In Japonia ceremonia ceaiului verde, numita si chanoyu, a aparut din cauza relatiilor culturale cu China in secolul al XII-lea. La vremea aceea China era condusa de dinastia Song, frunzele de ceai erau macinate fin si inmuiat cu apa clocotita, obicei care a fost pierdut cu timpul dar care a fost preluat apoi de Japonia . Acest obicei avea o durata a pregatirii destul de mari, ceremonia ajungand de cele mai multe ori chiar pana la patru ore, si era considerat ca fiind un gest de mare ospitalitate si noblete.

Productia si comertul cu ceai se face din cele mai vechi timpuri, acesta fiind consumat atat ca bautura terapeutica, pentru sanatate, dar si ca o bautura relaxanta si revigoranta. Nenumarate studii care au fost facute au aratat calitatile pe care le au aceste frunze de ceai, calitati care ajuta atat in prevenirea dar si in tratarea a nenumarate boli, insa cel mai important este rolul lor antioxidant. Desi mai sunt plante in care se gasesc antioxidanti, s-a dovedit stiintific ca cei continuti in frunzele de ceai sunt cei mai eficienti antioxidanti intalniti in plante.

La fel ca si vinul sau cafeaua, ceaiul este apreciat pentru vechimea copacului, a radacinilor. Cunoscatorii profesionisti si consumatorii inraiti numesc fiertura de ceai verde „lichior”, aprecind in principal forma pura forma si cea mai netratata a frunzelor de ceai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.