istoria benzilor kinesiologice

Istoria aplicarii benzilor kinesiologice

Banda kinesiologica reprezinta o tehnica de facilitare a procesului natural de videcare a tesuturilor si muschilor, fara a afecta stabilitatea muschilor si a articulatiilor sau capacitatea de miscare.

Benzile kinesiologice au fost dezvoltate de Dr. Kenzo Kase in Japonia, in urma cu peste 25 de ani. Prin anii 1970, Dr. Kase a inceput sa caute o solutie pentru vindecarea tesutului traumatizat si a muschilor, ca urmare a descoperirii efectelor negative asupra vindecarii a tehnicilor standard de bandajare a muschilor. Anul 1970 a fost anul cheie, in care Dr. Kase si-a dat seama ca este nevoie de o noua abordare de tratament, de o tehnica revolutionara.

Au urmat anii de cercetari a elasticitatii si adezivitatii diverselor tipuri de benzi, pana a gasit-o pe cea potrivta. Banda perfecta a fost cea care a putut fi intinsa pana la 120-140% din lungimea sa initiala (asemanatoare cu elasticitatea pielii), fiind mult mai adaptabila decat benzile adezive clasice. Banda kinesiologica a fost lansata pentru prima data in anul 1988, in timpul Jocurilor Olimpice de la Seul. De atunci benzile kinesiologice au avut un rol important in performanta sportiva, managementul durerii si chiar kineteterapie. Desi au fost lansate in 1988, au atins apogeul in 2008, in timpul Olimpiadei de la Beijing, cand membrii echipei nationale de voley a Chinei sau membri echipei de atletism SUA au purtat benzile colorate.

Cum actioneaza banda kinesiologica?

De multe ori, in cazul ridicarii unor greutati excesive, muschii se intind, se contracta si se inflameaza. Benda kinesiologica se aplica pe piele, in zonele afectate, reducand durerea. Bandajul adeziv elastic functioneaza ca o pompa care stimuleaza in permanenta, la orice miscare, circulatia limfatica. Benzile kinesiologice pot fi folosite in tratarea diferitelor afectiuni ortopedice precum entorse sau luxatii. Mai mult decat atat, se spune ca in cazul tratarii anumitor afectiuni precum luxatia rotulei, edem in zone dificile sau traume pelvine, benzile kinesiologice ar fi mult mai eficiente decat metodele clasice de tratament.

Adezivul special de la suprafata benzii este activat de caldura corpului si are o rezistenta de 24 h/zi. Benda kinesiologica se foloseste mai ales de catre sportivi, care vor sa reduca timpul de vindecare al muschilor inflamati si nu numai. Avantajele folosirii acestor benzi sunt multiple, printre care putem enumera ameliorarea durerii in timp scurt, cresterea stabilitatii si reglarea tonusului muscular.

Totusi, aplicarea acestor benzi kinesiologice ar trebui facuta doar la recomandarea unui medic specialist si doar dupa un control amanuntit care sa stabileasca exact problema musculara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.