Recomandări generale privind afecţiunile articulaţiilor


banda kinesiologicaPrintre metodele terapeutice recomandate in afectiunile articulatiilor se numara si tera­pia atitudinala.

Aceasta reprezinta un moment important in toate stadiile afectiunii, intrucat bolnavul isi cruta in mod reflex nu numai ar­ticulatia bolnava ci si articulatiile din vecina­tatea acesteia. Daca boala este de lunga du­rata, aceste masuri de adaptare pot duce la limitarea mobilitatii articulatiilor iar remodelarea ulterioara a unei articulatii „incorecte” este foarte dificila. Din acest motiv este nece­sar sa i se confere articulatiei pozitia corecta. De asemenea, este necesara efectuarea gim­nasticii medicale, care include miscari pasive si active. Gimnastica pasiva presupune ajutorul unei alte persoane, fara participarea activa a musculaturii bolnavului. De pilda, maseurul apuca mana bolnavului si executa diferite mis­cari ale articulatiei umarului in timp ce bolna­vul este complet relaxat; aceste miscari repre­zinta gimnastica pasiva a articulatiei umarului. Gimnastica activa se efectueaza fara ajutorul altei persoane, de catre bolnav, prin efortul sau propriu.

In debutul curei terapeutice se efectueaza mai ales gimnastica pasiva; pe masura depa­sirii stadiului acut, miscarile active capata o pondere mai mare.

Utilitatea gimnasticii active este un fapt cunoscut. Multi isi vor pune insa intrebarea privind utilitatea gimnasticii pasive. Miscarile pasive au efecte benefice si sunt indispensa­bile in tratamentul bolilor articulatiilor. Ele au efect asupra capsulei articulare si aparatului periarticular, restabilind functiile dereglate. Im­portant este si faptul ca gimnastica pasiva nu produce contractia muschilor, prin urmare, nu apare necesitatea cresterii cantitatii de oxigen in muschi si a intensificarii circulatiei sangu­ine. Acesta este un important avantaj pentru persoanele suferind de afectiuni cardiovasculare, carora miscarile active nu le sunt reco­mandate. Si inca un amanunt important: toate miscarile pasive trebuie sa fie executate cu articulatia complet relaxata. Un rol foarte important il poate juca utilizarea de banda kinesiologica pentru a sustine si stabiliza articulatia. Banda kinesiologica sustine si fixeaza in pozitia normala fara a impiedica miscarea natura si fara a o limita in aplitudine.

In afara stadiului acut gimnastica activa este predominanta intrucat, pe langa restabili­rea mobilitatii, ea contribuie la intarirea mus­culaturii corpului, inclusiv a muschiului cardi­ac. Daca, din diverse cauze, bolnavul nu poate face miscari active cu articulatia bolnava, el va executa setul complet de exercitii active cu articulatia din partea opusa. Un factor impor­tant in terapia afectiunilor articulatiilor il consti­tuie vointa si hotararea bolnavului, dorinta de a se vindeca, intrucat, in anumite cazuri, vindeca­rea este rapida si relativ usoara; in alte cazuri, din pacate, boala treneaza, are dese perioade de acutizare. in asemenea cazuri, bolnavii cad pra­da depresiei, abandonand tratamentul; din acest motiv este necesar un mare efort de vointa pen­tru a continua sedintele terapeutice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.