Sindromul gastric hipostenic – abordari prin acupunctura

Sindromul gastric hipostenic (gastrita hipo si anacida)

Toate procedurile au caracter de stimulare fie pe cale reflexa (bai cu peria, frictiuni, dus subacval, masaj segmentar), fie direct la nivelul mucoasei gastrice (crenoterapia cu ape minerale carbo-gazoase si cloruro-sodice.

Apele minerale carbo-gazoase (Borsec) pot fi inlocuite cu ape sulfuroase (Olanesti, Herculane) in cazul asocierii cu dischinezia biliara hipotona.

Regimul alimentar si tratamentul medicamentos (acidopeps, acid clorhidric) urmareste de asemenea stimularea si inlocuirea secretiei gastrice.

Acupunctura cauta sa stimuleze kinetica si secretia gastrica in care scop efectueaza stimulari (de preferinta moxa) la nivelul punctelor  VC-12, VC-13. Stimularea cu ace de acupunctura a acestor puncte are ca efect tonifierea functiei trei-focare, similara cu a sistemului nervos parasimpatic. Stimularea punctelor S-36, S-41, SP-2 favorizeaza functia stomacului si a pancreasului.

Alte puncte care pot fi folosite sunt: V-18, V-22, V-19, V-20, V-21, S-21, 25, 36, R-21, SP-4.

c) Patologie biliara (colecistita cronica, dischinezia biliara, hiper si hipotona). Obiectivele terapeutice sunt :

-ameliorarea acuzelor subiective

-regularizarea kineticii cailor biliare.

Procedurile fizice utilizate sunt undele scurte (doze calde 20-30 minute)aplicate in hipocondrul drept, curentii diadinamici aplicati metameric paravertebral si masajul segmentar.

Crenoterapia se adreseaza cu precadere formelor hipotone. Se utilizeaza apele alkaline, carbo-gazoase, sulfatate si sulfuroase. Se disting efectele specific diferitelor tipuri de ape:

-ape alcaline, carbo-gazoase si cloruro-sodice (Malnas, Borsec) sunt fludifiante ale bilei

-apele sulfatate (Ivanda, Breazu) sunt cole-cistokinetice

-apele sulfuroase ( Calimanesti, Olanesti, Herculane) sunt coleretice

Alaturi de acupunctura, in dischineziile biliare hipertone se utilizeaza medicatia antispastica, iar in formele hipotone medicatia colagoga-coleretica. In cazuri de infectie colecistica manifesta se asociaza antibioterapia.

Acupunctura realizeaza de obicei efecte semnificative si stabile. Punctele cheie folosite si stimulate cu moxa sau cu ace de acupunctura sunt SP-4 si VS-6.

In dischinezia biliara hipertona se acupunctura utilizeaza punctele V-18, V-19, VB-22, V-24, VB-38, toate in dispresiune.

In dischinezia biliara hipotona se folosesc punctele V-18, V-19, VB-22, VB-24, VB-40, VB-43 cu stimulare la VB-40 si VB-43. Pentru ambele forme se pot adauga punctele F-3, F-14, S-36.

Sunt suficiente 2-4 sedinte de acupunctura pentru ca bolnavul sa devina asimptomatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *